V središče letošnje noči branja, dogodka, ki ga organiziramo za tiste šestošolce, ki so vseh šest let pripovedovali za bralno značko, smo postavili izjemno slikanico Ferija Lainščka in Polone Lovšin, Na dvorišču ni ograje. Naše druženje smo začeli v petek, 10. 5., pozno popoldne v šoli.


Najprej smo se zabavali ob iskanju svojega mesta v navideznem študentskem domu, nato pa smo ob izsekih slikanice Na dvorišču ni ograje z eno skupino izvedli literarno delavnico, druga skupina pa je medtem igrala družabne igre. V delavnici so učenci razmišljali, kje vse človek postavlja ograje in zakaj, kje je bolje živeti – v mestu ali na vasi -, kaj prostost pomeni živalim in kaj bi povedale le-te, če bi znale govoriti. Ob tem smo poslušali songe iz knjige, ki sta jih uglasbila Romana in Lojze Krajnčan.


Pozneje smo pripravili prostore za spanje in sedli k večerji – pica nikoli ne razočara! Nato smo se odpravili na razburljiv večerni sprehod po gozdu in poljih ter se prijetno utrujeni pripravili na tiho branje. Še nekaj smeha in pritajenih šepetov ter – lahko noč. 


Drugo jutro smo pospravili blazine in spalke, se okrepčali z rogljički ter se pozabavali na igrišču, nato pa smo se vsak po svoje odpravili v vikend.


Z dogodkom smo se priključili pobudi Amnesty International Slovenija, ki je pripravila izbor branja in nam podarila slikanico Na dvorišču ni ograje, ter vseslovenski akciji Noč knjige. Prijateljstvo s knjigo se nikoli ne konča!

Nina Prešern, šolska knjižničarka

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)