St. Etienne, je t’aime.

Petkov dan smo namenili ogledu mesta Saint Etienne. Znano rudarsko mesto se nahaja v neposredni bližini našega gostujočega kraja in je poleg industrije prepoznaven po različnih umetninah. Ogledali smo si muzej moderne umetnosti, nato pa še skrite ulične grafite, ki so razpršeni po vsem mestu, tako da smo imeli pravi “lov za grafiti”.
Popoldne smo se na šoli udeležili zaključne prireditve, kjer smo si izmenjali darila in zadnje vtise.


Nepozaben dan v Lyonu

Sončno četrtkovo dopoldne smo začeli z vodenim ogledom starega dela mesta Lyon, kjer smo odkrivali skrivne prehode, katere so trgovci včasih uporabljali za prevoz svile in drugega blaga. Svoje lačne želodčke smo napolnili pred katedralo Saint-Jean iz 15. stoletja, kjer smo se še malo posončili. Po malici so imeli učenci nekaj prostega časa za nakup spominkov in razglednic.
Za zaključek dneva so prišli na svoj račun tudi ljubitelji filmov. Ogledali smo si namreč fantastičen kinematografski muzej s predmeti, ki so bili uporabljeni v znanih filmih. Nato smo se odpeljali nazaj v Saint-Chamond, kjer so nas pričakale družine gostiteljice.


Novim krajem naproti

V sredo smo se odpravili na izlet izven Saint Chamonda. Ogledali smo si palačo Le Palais Idéal, ki je pravi umetniški vrhunec. Učenci so bili prav navdušeni, ko so izvedeli, da je palačo samostojno zgradil lokalni poštar, ki je prejel inspiracijo za svojo kreacijo iz raznih zgodovinskih umetniških smeri. Nato je sledil ogled prijetnega mesteca Vienne in njihovega mogočnega antičnega muzeja, tako da so tudi ljubitelji zgodovine prišli na svoj račun.
Po vseh ogledih smo se srečno vrnili v Saint Chamond, od koder smo se napotili nazaj v svoje gostujoče domove.


1. dan

Danes zjutraj smo si najprej ogledali njihovo šolo, kjer so nam razložili kako poteka pouk. Zanimivo nam je bil dejstvo, da sploh nimajo dopoldanske malice. Po kosilu smo imeli različne delavnice v povezavi z letošnjo temo izmenjave. Po koncu delavnic smo odšli vsak v svojo francosko družino in skupaj preživeli lep večer.


Učenci in učitelji smo po dolgi vožnji skozi čudovito Italijo in slikovito Francijo srečno prispeli k svojim francoskim družinam. Pot je bila dolga, ampak smo jo uspeli popestriti, tako da je mignila kot v hipu. Učenci s Francije so nas toplo in z velikim navdušenjem pričakali pred šolo, od koder smo se vsi napotili v naše druge domove.

(Skupno 731 obiskov, današnjih obiskov 1)