Prvi in drugi dan

V nedeljo, 4.12., smo se v poznih popoldanskih urah odpravili proti Zagrebu, kjer smo se vkrcali na letalo za Skopje. Za tri naše učence, je bil to prvi let in polni iskric v očeh so pričakovali vožnjo. Po dobri uri in pol letenja smo pristali in bili s strani makedonskih gostiteljev toplo sprejeti. Sledila je vožnja do hotela, kjer smo hitro zaspali, saj je bil pred nami naporen ponedeljek.

V ponedeljek smo zaradi stavke avtoprevoznikov do šole odšli na »zelen« način. Peš. Jutranja rekreacija nas je povezala in do šole smo prišli nasmejani in polni pričakovanj. Po kratkem kulturnem programu so nam predstavili šolo. Po ogledu šole smo se podali preko mestnega jedra do Opere in baleta Skopje, kjer smo si ogledali vrhunsko plesno predstavo o sprejemanju drugačnosti in brisanju meja med nami.

Po kosilu je sledil ogled mesta, ki ponuja ogromno kipov z zgodovinsko vrednostjo. Sledila je večerja in druženje v hotelu.

Drugi in tretji dan v Skopju

Drugi in tretji dan sta bili obarvana s spoznavanjem Skopja in s cilji, ki smo si jih zadali v projektu. Bili smo »prijazni« do okolja in reciklirali kar nekaj stvari. Učencem sta v spominu ostali tekstilna in tiskarska delavnica. Prednost njihove šole smo videli predvsem v tem, da imajo veliko delavnic, kjer učenci pridobijo praktična znanja in spretnosti že na šoli. Seveda pa ne smemo pozabiti delavnice, kjer so se učenci prelevili v kuharje in pripravili odlično kosilo – zdrave hamburgerje. Ogledali smo si tudi glavni del Skopja in spoznali zgodovino Makedonije. Tekstil je pomemben tudi v tovarni Okitex, kjer je zaposlenih več kot 300 delavcev. Priznati moramo, da je bilo res poučno videti, kako poteka proizvodnja od začetka do konca ob velikih količinah blaga.

Učenci so se povezali tudi s predstavniki drugih držav. V veselje jih je gledati, kako se trudijo s komuniciranjem v angleškem jeziku in spoznavajo tudi jezik ostalih učencev. Lahko rečemo, da so se učenci res dobro pripravili na predstavitev naše države in dela, ki smo ga v šoli izvajali med mobilnostjo v Latviji in Makedoniji.

Četrti in peti dan z novimi prijatelji

Zadnja dva dni sta bila namenjena ogledom naravnih znamenitosti v okolici Skopja. Ogledali smo si Kanjon Matka, kjer smo lahko uživali v vožnji z ladjico v čudoviti naravi. V spominu so nam ostale table, ki so nas opozarjale, koliko časa se stvari v naravi razgrajujejo. Popoldne smo izkoristili za ogled tržnice, kjer smo kupili nekaj domačih izdelkov in spominkov. Zvečer je sledila slavnostna podelitev certifikatov in zadnja skupna večerja vseh udeležencev projekta. Vse države smo bile mnenja, da je mobilnost zagotovo veliko prinesla, tako prijateljstev kot tudi novih idej pri delu.

Petek smo začeli z delavnico izdelave podstavkov za vročo posodo, nadaljevali pa smo s športno aktivnostjo. S kabinsko žičnico smo se popeljali na vrh gore Vodno. Žal nam je megla onemogočila lep razgled na mesto Skopje. Po skupni malici smo se peš in v dobrem vzdušju vrnili v šolo na okusno kosilo. Postregli so nam s tradicionalno jedjo, pastramajlijo in sarmami.

Teden v katerem smo spoznali veliko naravnih in kulturnih lepot Makedonije, obnovili naše znanje angleščine, z recikliranjem materialov skrbeli za naravo in okolje in stkali močne in trdne vezi, je za nas minil prehitro. Upamo, da se s prijatelji kmalu spet vidimo.

(Skupno 231 obiskov, današnjih obiskov 1)