1. dan

Po dolgi a prijetni vožnji smo včeraj prispeli v Sibiu v Romuniji. Prijazni gostitelji so nas odpeljali do hotela, kjer smo si po kratkem počitku ogledali center in povečerjali. Utrujeni smo hitro zaspali.

V ponedeljek smo po zajtrku odšli v šolo kjer so nas učenci v narodnih nošah prijazno pozdravili s kruhom in soljo. Sledil je ogled šole. Učenci v tem tednu nimajo klasičnega pouka ampak imajo zeleni teden. V vseh oddelkih potekajo različne eko aktivnosti.

Po ogledu šole smo bili povabljeni k županu, ki pa ni le župan temveč tudi predstojnik pokrajine Transilvanije. Prijazno so nas sprejeli in pogostili, potem pa prikazali film o Romuniji in njenih znamenitostih. Ob vrnitvi v šolo smo predstavili različne delavnice, ki smo jih izvedli v preteklih mesecih po posameznih državah. Naša dekleta so se pri predstavitvi odlično izkazale. Med tem smo polnili želodčke z dobrotami, ki so jih spekle učiteljice iz Romunije. Po obilnem kosilu smo se napotili v muzej na prostem, kjer so v naravi na ogled postavljene avtohtone hiše iz cele Romunije. Nekatere so stare več kot 400 let. V muzeju na prostem smo se nato razdelili v dve skupini. Glede na interes smo obiskali delavnico slikanja na glino ali lov za skritim zakladom. Utrujeni smo odšli proti hotelu.

2. dan

Danes smo se zbudili v deževno jutro. No ja, tu pa tam je padla kakšna kapljica. Po zajtrku nas je v hotelu počakal ravnatelj, ki nas je pospremil do šole. V šoli smo se prelevili v oblikovalce in iz odpadnega materiala izdelovali obleke. Nastale so prave mojstrovine. Naslednja delavnica je potekala na drugem koncu mesta. Postali smo ptice, pirati, voda in otoki. Delavnica je bila glasbeno gibalna in učenci so se pri tem zabavali. No, tudi učitelji. Po kosilu smo odšli do velikega trga, kjer smo se razdelili v dve skupini. Najprej smo se podali v tiskarno, kjer smo si natisnili kartice z napisom našega projekta na strašno starem tiskalnem stroju. Potem smo se podali na drugo delavnico kjer smo spoznavali romunsko vezenino. Na majčke nismo vezli, smo jih pa poslikali po lastnih željah. Sledil je ogled mesta in večerja. Skoraj ob 21.00 smo prišli v hotel in popadali v postelje.

3. dan

Danes nas je že ob 7.30 zjutraj pred hotelom čakal avtobus. Odpravili smo se na pot proti Turdi. Vožnja je trajala 2 uri, a nam je čas kar hitro minil. Obiskali smo rudnik soli. V rudniku nas je pričakala prijazna vodička in nas popeljala skozi nekaj rovov, nato pa smo rudnik z ogromnimi dvoranami raziskovali še sami. Prehodili smo kar 400 stopnic. Po kosilu smo se odpravili v muzej iluzij. V muzeju smo  preizkušali tudi različne naravoslovne eksperimente. Dan smo zaključili z večernim sprehodom.

4. dan

Danes zjutraj so nas v šoli pričakali z zanimivo delavnico. Iz različnih odpadkov in kasneje tudi barv smo se v skupinah posvetili smetiščni umetnosti. Pod našimi rokami so kmalu pričele nastajati umetnine. Po končanem ustvarjanju so nam gostitelji pripravili kulturni program, ki se je pričel z reciklirano modno revijo. Na njej je sodelovala tudi Ina, ki se je sprehodila med nastopajočimi. Po prireditvi smo si na razglednicah izmenjali lepe misli in se okrepčali s tradicionalnimi romunskimi prigrizki. Po kosilu smo imeli nekaj prostega časa. Med potjo do hotela smo se posladkali s sladoledom. Po kratkem počitku so nas v hotelu že čakali naši gostitelji, s katerimi smo odšli v tradicionalno romunsko restavracijo. Ob vstopu smo bili presenečeni nad izgledom, saj je bila etnološki muzej v malem. Ker je bil to naš zadnji skupni večer, smo ga zaključili s plesom.

5. dan

Danes nam ni bilo treba iti v šolo. Prva dejavnost se je odvijala v parku blizu hotela. Preizkusili smo se v orientaciji in reševanju nalog. Vse naloge so se navezovale na projekt in našim dekletom so šle naloge dobro od rok. Po dejavnosti so se od nas poslovili ekipi iz Makedonije in Nemčije. Vsi ostali pa smo se z avtobusom odpeljali v center popoldanskih izvenšolskih dejavnosti, kjer nas je sprejel ravnatelj centra. Razdelili smo se v dve skupini in obiskali dve aktivnosti. Preizkusili smo se v oblikovanju gline in izdelovanju usnjenih zapestnic. Po obeh delavnicah smo se poslovili še od gostiteljev iz Romunije ter ekip iz Francije in Latvije ter odšli v center, kjer smo se nastavili sončnim žarkom in pojedli pico. Sedaj pa čakamo v hotelu, saj nas bosta prijazna gostitelja, učiteljica in ravnatelj, peljala na letališče. Utrujeni, a polni čudovitih izkušenj se vračamo domov.

OdgovoriPosreduj
(Skupno 272 obiskov, današnjih obiskov 1)